top of page
OIG3.jpeg
Obrázek autoraJana v ZENu

Kombucha: Zázrak plný probiotik

Aktualizováno: 30. 10. 2023

Návod na Pěstování Kombuchy doma: Zdravý Nápoj plný Probiotik

Kombucha je tradiční nápoj s původem z Číny, který se stává stále populárnějším po celém světě. Tento nápoj má mnoho zdravotních výhod a je bohatý na probiotika, která podporují trávení a imunitní systém. Poslední dobou se i u nás rozmohla celá řada firem, které tyto kvašené nápoje nabízejí, v mnoha případech se však jedná a poměrně drahou záležitost, na každodenní pití. Co tedy je kombucha a jak ji vyrábět doma? Nabízím Vám krátký článek, který vám pomůže začít.

Sklenice ochucené kombuchy
Druhá fermentace přidá nové možnosti příchutí

Co je Kombucha?

Kombucha je kvašený nápoj vyrobený z černého nebo zeleného čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek (SCOBY). Během fermentace se cukr přeměňuje na ocet a plyny, což vytváří osvěžující nápoj s jemnou bublinkovou chutí a mírně kyselou chutí. Tento proces také produkuje probiotika, která mají pozitivní účinky na naše zdraví.

Co Potřebujete k Pěstování Kombuchy?

Postup pěstování Kombuchy

 

Kombucha je skvělým způsobem, jak si dopřát osvěžující a zdravý nápoj plný probiotik, který můžete vesele vyrobit z pohodllí svého domova. Nezapomeňte však dodržovat hygienické postupy a pečlivě sledovat proces fermentace. SCOBY je náchylná na nečistoty a dlouhý kontakt s kovem.


TIP: S každou další várkou Vám na povrchu začne růst nové patro - nová SCOBY. Proto v procesu fermentace nenarušujte hladinu a nálev nemíchejte. Takto Vám postupně poroste jedna vrstva za druhou jako palačinky. SCOBY na spodku budou postupem času odumírat, až se téměř celé rozpadnou, ty nejspodnější zkrátka vyhoďte, případně ještě předtím darujte.


Šťastné pěstování a zdravou chuť!

66 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page